Succesvolle demodag “Chemical Shift” tijdens veiligheidsweek

Met een succesvolle demodag “Chemical Shift” trapten we op maandag 7 oktober bij Terracon Funderingstechniek de veiligheidsweek af. In het werk wordt veel gebruik gemaakt van gevaarlijke stoffen (fysiek gevaarlijk, gezondheidsgevaarlijk, milieugevaarlijk). Hoe ga je daar als werkgever mee om? Hoe inventariseer je de bijbehorende risico’s? Welke maatregelen tref je om blootstelling te elimineren of minimaliseren?

Vanuit Terracon lieten wij zien welk proces wij hierover hebben doorlopen. Na het inventariseren van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben wij gekeken naar welke producten/stoffen gevaren opleveren voor onze medewerkers en voor het milieu. We hebben een inventarisatielijst gemaakt van de stoffen en toepassingen van deze producten binnen ons bedrijf. Vanuit deze inventarisatielijst hebben wij samen met Veidec een vervangend plan gemaakt om uiteindelijk alle stoffen te vervangen naar producten die vriendelijk zijn voor mens, milieu en dier.

Jeroen van de Ven van de firma Veidec liet vervolgens de aanwezigen met demonstraties kennismaken met enkele producten die milieu- en gezondheidsvriendelijk zijn, zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Wij zijn er vanuit Terracon trots op dat wij deze voortrekkersrol hebben kunnen nemen en anderen geïnspireerd hebben om aan de slag te gaan met de “Chemical Shift” en zo de impact op mens en milieu te verminderen en de klus te klaren. Als wij ons beter bewust zijn van goede alternatieven voorkomen we (beroeps)ziekten, zorgen we voor minder afvalverwerking en een beter milieu.

Wij gaan op naar het tweede event van de veiligheidsweek: de Foundation of Safety Culture.